“A spune că deformarea craniului bebelușului va disparea în timp este utopică.”
Plagiocefalia este o patologie cunoscută pentru aspectul său estetic, dar impactul asupra dezvoltării psihomotorii și posturale asupra copilului, încă rămâne necunoscut.
PP (plagiocefalia pozițională) se poate descrie ca o asimetrie mai mare sau mai mică a cutiei craniene care se dezvoltă în uter și în cursul primelor luni de viață și care prezintă:
– o aplatizare unilaterală a regiunii occipitale
– deplasarea anterioară a urechii cu o proeminență frontală de aceeași parte
– bombarea occipitală a părții opuse
Există trei mari categorii de PP:
– Plagiocefalie non sinostozică occipitală (PNSO)
– Brahicefalie
– Scafocefalie
În afara factorilor favorizanți de apariție legați de viața interauterină, nașterea, poziția intrauterină a fătului, se mai adaugă doi factori esențiali care predispun la apariția plagiocefaliei:
– Torticolisul congenital
– Disfuncțiile cervicale, care sunt adesea legate de torticolis
În absența unui tratament, PP care persistă la copii între 18-48 de săptămâni nu se ameliorează în peste 75% din cazuri. Datele din literatura de specialitate arată că PP în majoritatea cazurilor nu dispare fără intervenție de specialitate, iar netratate deformările poziționale ale craniului au consecințe biomecanice și funcționale, cu repercursiuni asupra dezvoltării psihomotorii și posturale a copilului.
Astfel problematica legată de PP nu se rezumă numai la aspectul estetic, dismorfismul cranio-facial nu este decât o parte vizibilă a disfuncționării complexe care interesează articulația cranio-cervicală și al ansamblului anatomic de organizare al craniului.
Consecințele estetice, mecanice
Pornind de la 5-6 luni maleabilitatea craniului diminuă, suturile se apropie, osificarea plăcilor osoase este mai densă și deformația craniană începe să fie bine fixată. Cert este că rămâne o marjă ușoară de ameliorare în cursul anilor și care permite unei deformări ușoare să rămână puțin vizibilă. Nu trebuie să sperăm că va dispărea o deformare importantă fără tratament, pentru că antrenează sechele estetice: fruntea mai proeminentă într-o parte, o ureche mai avansată decât cealaltă, partea posterioară a capului mai plată. Părul nu va putea acoperi partea deformată a craniului.
Dacă creierul întâlnește un perete când este în perioada de creștere rapidă, aceasta nu rămâne fără efect.
Ce se întâmplă când o parte a bolții craniene pierde simetria sa naturală ca în cazul unei plagiocefalii? Una din părțile laterale dreaptă sau stângă a bolții craniene poate fi mai mult sau mai puțin înfundată; cealaltă prin reacția mecanică este în expansiune sub forma unei bose. Masa creierului se va adapta la această nouă configurare mecanică, se deformează și se va deplasa către partea unde este loc.
Să aveți în vedere că „asimetria cerebrală urmează asimetria osoasă” aceasta înseamnă întârzieri în dezvoltarea cognitivă, a limbajului, fizică și emoțională a copilului.
Nu tratați cu superficialitate acest diagnostic dacă vă doriți un copil sănătos!
Pot să vă ofer un tratament de fizioterapie individualizat și adecvat!